Tekes (linkki etusivulle)
   
 
Scientifiction Links
Finnish Science Fiction
Finnish SF Bibliography
Jussi Vainikainen

Suomenkielistä sf-tietokirjallisuutta

© Jussi Vainikainen ja Pekka Mölläri 1996-2016.


Aarnisalo, Raimo

Scifi-hinnasto. 58 s. Keräilijän lehti/Raimo Aarnisalo 1989.

Sisältö: Keräilyhinnasto.

Alanen, Antti & Alanen, Asko

Musta peili. Kauhuelokuvan kehitys Prahan ylioppilaasta Poltergeistiin. 279 s. Suomen elokuva-arkisto, Valtion painatuskeskus 1985.

Bengtsson, Niklas

Kauhua ja kirmailevia kummituksia. Kotimaisen kauhun varhaisia vaiheita ja 90-luvun kauhukirjallisuutta. 145 s. BTJ Kirjastopalvelu Oy 2001.

Sisältö: Muutoksia kauhukirjallisuudessa ja kuolemankulttuurissa: Kauhukirjallisuuden luokittelusta ja ja merkityksestä. Ajan henki — kuoleman henki?. Muuttaako lastenkirjallisuus lopulta kuolemankulttuurimme?. Kauhua ja yliluonnollisia elementtejä. Kotimaisen kauhukirjallisuuden varhaisia vaiheita. Symbolismia ja kuoleman raadollisuutta. Kauhun vuosikymmen. Eroottisen kauhukirjallisuuden klassikko. Kansanperinteen voittokulkua. Kauhubibliografia: Kuvakirjat. lapsille. Nuorille. Aikuisille. Kustantajat. Tekijähakemisto. Teoshakemisto.

Bengtsson, Niklas

Mielikuvituksen rajaton riemu. Bibliografia ja johdatus fantasiakirjallisuuteen. 129 s. BTJ Kirjastopalvelu Oy 2000.

Sisältö: Fantasiakirjallisuuden historiaa. Fantasiakirjallisuuden terminologiasta. Satu- ja fantasiakirjallisuuden välittyminen Suomeen. Korkea ja matala fantasia. Kelttiläinen maailma. Graalin malja ja kristillisyys. Itämaiset vaikutteet. Hyvän mielikuvitusmaailmat. Fantasiakirjallisuuden alalajeja. Fantasiakirjallisuus ja science fiction. Scifin ja fantasiakirjallisuuden kytkennät ajan henkeen. Bibliografia. Satufantasiaa lapsille. Nuorten fantasiaa. Aikuisten fantasiaa. Saagoja. Eepoksia ja ritariromaaneja. Tekijähakemisto. Teoshakemisto.

Bengtsson, Niklas

Romuluinen robotti. Tieteiskirjallisuuden bibliografia 1990-2000 ja robotin historiaa. 100 s. BTJ Kirjastopalvelu Oy 2001.

Sisältö: Robotin juuret - John Sladekin Virheisku ja Frankensteinin hirviö. Robottien historiaa ja esihistoriaa. Frankensteinin hirviö. Välitilahirviöt ja niiden luojat. Gabbalistinen golem ja sen jälkeläiset. Luojan ja luodun rajojen rikkominen. Aktiiviset ja itsenäiset olennot. Kuoleeko luoja vai luotu?. Bibliografia. Lapsille ja nuorille. Aikuisille. Tekijähakemisto. Teoshakemisto.

Blomberg, Kristian & Hirsjärvi, Irma & Kovala, Urpo (toim.)

Fantasian monet maailmat. 268 s. BTJ Kirjastopalvelu Oy 2004.

Sisältö: Fantasia lajityyppinä ja kirjailijan työvälineenä. Kansantarinat ja folklore fantasian maaperänä. Tolkien & me. Lasten ja nuorten fantasian kerronnalliset keinot. Potter-demonologia: fantasiaa vai kunnon tutkimusta? Suomenkielisen tieteiskirjallisuuden juuret. Keijukaisten lähteillä. Ulos getosta ja valtavirtaan. Miksi novellini ovat pikemminkin surrealistisia kuin fantastisia? Ranskankielinen fantasiakirjallisuus.

Day, David

Tolkienin maailma. (A Tolkien Bestiary, 1979). Suom Kersti Juva. 288 s. WSOY 1980.

Sisältö: Keski-Maan ja Kuolemattomien Maiden ajat. Keski-Maan kuningaskunnat auringon ajoilla. Pedot, hirmut, kansat, jumalat ja kasvit. Haltioiden ja ihmisten heimot, kansat ja valtakunnat. Päälähteet.

Day, David

Tolkien - Tarujen taustaa. (Tolkien: The Illustrated Encyclopedia, 1991). Suom Tarja Virtanen. 272 s. WSOY 1992.

Sisältö: J.R.R. Tolkienin elämä ja teokset. Historia. Maantieto. Sosiologia. Luonnontieto. Elämänkerrasto.

Ekblad, Jan M. & Koskela, Jari

Ulvovat verikoirat. 154 s. Lobotomy Books Ltd 1993.

Sisältö: Roska- ja kauhuelokuvat.

Ekholm, Kai

Suomenkielistä tieteiskirjallisuutta. 32 s. Kirjastopalvelu Oy 1981.

Sisältö: Kotimainen tieteiskirjallisuus. Suomennettu tieteiskirjallisuus. Terminologiaa.

Ekholm, Kai (toim.)

Science fiction Suomessa. 357 s. Kirjastopalvelu Oy 1983.

Sisältö: Kotimainen, suomenkielinen tieteiskirjallisuus. Suomennettu tieteiskirjallisuus. Radioteatterissa esitettyjä tieteiskuunnelmia. Tieteiselokuvat Suomessa 1930-1982. Tieteissarjakuvat. Science fiction -lähdekirjallisuudesta. Tieteiskirjallisuuden ja lähialueiden teoksia. Antologioita. Tieteiskirjallisuus harrastuksena. Science fiction -palkinnoista. Terminologiaa.

Envall, Markku

Toinen minä. Tutkielma kaksoisolennon aiheesta kirjallisuudessa. 251 s. WSOY 1988.

Sisältö: Kaksoisolento. Sijaisrakastaja. Väärä kuningas. Sivupersoona. Kummitus. Ihmissusi. Varjo. Parempi minä.

Ervasti, Kaarle

Suomenkielinen tieteis- ja utopiakirjallisuus: bibliografia 1867-1976. 59 s. Tekijä 1976. (Moniste)

Sisältö: Klassinen (luonnontiet.) tieteiskuvitelma. Varhaisempi yhteiskunnallinen tai poliittinen utopia tai tulevaisuudenkuvaus. Moderni yhteiskunnallinen tai poliittinen utopia tai tulevaisuudenkuvaus. Nuorten kirjat. Muut.

Ervasti, Kaarle

Aikataika, Fantastica Fennica 1867-1981. 66 s. Tekijä 1982.

Sisältö: Suomenkielisen sf-kirjallisuuden bibliografia.

Forselius, Tilda Maria & Luoma-Keturi, Seppo (toim.)

Uhka silmälle. 7 esseetä kauhun katsomisesta ja videohysteriasta. 200 s. Like 1989.

Sisältö: Kirjoittajaesittely. Kirottu kynnys: Kauhuelokuva modernina siirtymäriittinä. Tuhkimo hirviönä: Carrie - nykyaikainen satu teini-ikäisille. Vetoa kellarista: Kauheat talot ja niiden salaisuudet. Hoitajan vallassa: Perherakenteita kauhujen sairaalassa. Kielen tuolla puolen: Kauhuelokuvan tilan ääriviivoja. Lastenelokuvan väkivaltagalaksit: Eli kuinka elokuvakasvattajat voivat tosiaan eksyä asiasta. Ristiretkellä populaarikulttuuria vastaan: Kansanvalistajaperinne. Erään lain vaiheita.

Froselius, Sigrud

H.G. Wells. Taidetta ja kulttuuria: yleistajuisia kirjoitelmia, kolmas nidos. 83 s. Otava 1907.

Hinkkanen, Juhani & Ekholm, Kai (toim.)

Science Fiction. 303 s. Kirjastopalvelu Oy 1990.

Sisältö: Suomalainen tieteiskirjallisuus. Neuvostoliiton tieteiskirjallisuus. Luonnontiede ja tieteiskirjallisuus. Kielitiede ja tieteiskirjallisuus. 73 kirjailijaesittelyä. Science fiction -lehdistä. Science fiction -palkinnoista. Tieteissarjakuva. Tietokonepelit. Keskeistä lähdekirjallisuutta.

Hirsjärvi, Irma & Hirsjärvi, Sirkka

Kasvatuksen tulevaisuudenkuvat tieteiskirjallisuudessa. 131 s. Jyväskylän yliopisto, Kasvatustieteiden tutkimuslaitos, 1986.

Sisältö: Tieteiskirjallisuus. Tieteiskirjallisuuden merkitys kasvatuksessa ja opetuksessa. Tutkimus ja sen toteutus. Tulokset. Diskussio.

Hänninen, Harto & Latvanen, Marko

Verikekkerit - Kauhun käsikirja. 448 s. Otava 1992.

Sisältö: Verta ja valkosipulia. Homo homini lupus. Sarvipään valtakunta. Haudan takaa. Haudasta pois ja syömään. Se elää. Ihmeellinen luonto. Uhka ulkoavaruudesta. Almanakka ja moottorisaha.

Kinisjärvi, Raimo & Lukkarila, Matti (toim.)

Kun hirviöt heräävät - kauhu ja taide. 169 s. Kustannusosakeyhtiö Pohjoinen 1986.

Sisältö: Lajityyppikäsite ja kauhuelokuvat. Sisäinen silmä - tutkielma eräästä kauhuelokuvan meta-aspektista. Kauhuelokuvan rappio? Kauhuelokuva yhteiskunnallisena satiirina - George A. Romero. Kauhuelokuva ja musiikki - Kubrickin hohto. Järki luo vihollisensa - Frankensteinin hirviön synty. Kylmää, kauheaa, surullista - Romantiikan maalaustaiteen ulottuvuuksia. Elokuva- ja henkilöhakemisto.

Koponen, Jari

Mielikuvituksen mestarit - 13 unohdettua fantastia. 240 s. Atena Kustannus Oy 2000.

Sisältö: 1. Ptolemaiolainen avaruusmatkaaja: Athanasius Kircher (1602-1680); 2. Naistenmies maan alla: Jacques Casanova de Seingalt (1725-1798); 3. Ensimmäinen aikamatkaaja: Louis-Sébastien Mercier (1740-1815); 4. Kauhun kasvot: Jean-Marie Mathias Philippe-Auguste Villiers de l'Isle-Adam (1838-1889); 5. Juvisyn henkiennäkijä: Camille Flammarion (1842-1925); 6. Rohtoproffan egtrippi: John Uri Lloyd (1849-1936); 7. Kullantekijä infernossa: August Strindberg (1849-1912); 8. Astraali-arkkitehti: Paul Scheerbart (1863-1915); 9. Absurdismin isoisä: Alfred Jarry (1873-1907; 10. Ihmisvihan apostoli: Sydney Fowler Wright (1874-1965); 11. Avant-garden kärki: Raymond Roussel (1877-1933); 12. Dekadentti dystopisti: Stanislaw Witkiewics (1885-1939); 13. Maapallon Ensimmäinen Puheenjohtaja: Velimir Hlebnikov (1885-1922). Lisätietoja ja viitteitä.

Koponen, Jari

Pirun tusina - 13 kirjoitusta kirjallisuuden katvealueilta. 295 s. Avain/BTJ Finland Oy 2016.

Sisältö: Esipuhe. 1. Varhaisia naisutopisteja. 2. Odojevski, fantasti edellä aikaansa. 3.Matka kiteessä. 4. Tulevaisuuden kuvittajia. 5. Kun tieteiskirjallisuus Kiinaan tuli. 6. Nobelistin tieteen valot ja varjot. 7. Pohjola uhattuna. 8. Politiikkaa ja kuolemansäteitä. 9. Ennen niskalaukausta. 10. Gulliverin uudet retket. 11. Kirjarovioiden kajo. 12. Pyramidien varjosta. 13. Jälkeen diasporan.

Koponen, Jari

Utopia- ja tieteiskirjallisuus Suomessa. Bibliografia 1803-2013. 568 s. Avain/BTJ Finland Oy 2014.

Sisältö: Esipuhe. Johdanto. Kotimainen fiktio: Utopia- ja tieteiskirjallisuus, Suomalaisen utopia- ja tieteiskirjallisuuden käännökset. Ulkomainen käännetty fiktio: Suomessa julkaistu ulkomainen utopia- ja tieteiskirjallisuus. Tunistamaton fiktio: Anonyymien julkaisujen listaus otsakkeiden mukaan. Kotimainen fakta: Painamattomat akateemiset opinnäytteet, Kirjat ja artikkelit, Kirja-arvostelut. Bibliografian lähteistä.

Koponen, Jari & Sisättö, Vesa (toim.)

Aivopeili. Autonomian ajan tieteiskirjallisuutta. 350 s. Avain / BTJ Finland Oy 2011.

Sisältö: Vesa Sisättö: Tieteiskirjallisuus ja Suomi. Jari Koponen: Suuriruhtinaanmaan tieteiskirjalisuus. Kymmenen kotimaista novellia. Seitsemän käännösnovellia. Jari Koponen: Suomalaisen tieteiskirjallisuuden bibliografia 1803-1917.

Kuusisto, Pekka (toim.)

Narnia ja ympäröivät maat - Fantasia kirjallisuuden lajina. 220 s. Oulun yliopiston kirjallisuuden ja kulttuuriantropologian laitoksen julkaisuja. Oulun yliopisto 1993.

Sisältö: Fantasia mimeettisessä kirjallisuustraditiossa. Luonnon laki, genren laki, historian laki: suoran taipuminen geneerisessä fantasiateoriassa. Generic Theory: Towards a definition of science fiction as a modern literary mode. Fantasia satiirin välineenä. Pyhä ympyrä ja panopticon. Fantasia on lukijan odotuksissa.

Lagersted, Ilmo

Supersankarit - Ilmiö amerikkalaisessa sarjakuvassa. 106 s. Kirjastopalvelu Oy 1991.

Sisältö: Yli-ihmisten taustaa. Teräsmiehen esihistoria. Supersankarit tulevat. Epäsuositut sankarit. Marvel Age of Comics. Feministejä, mustia sankareita, politiikkaa - supersankarit 70-luvulla. Jättiläisten paluu. Reaganin Yhdysvallat ja supersankarit - amerikkalaisen supersankarisarjakuvan 80-luku.

Lahtinen, Mikko (toim.)

Matkoja utopiaan. 265 s. Vastapaino 2002.

Sisältö: Mikko Lahtinen: Esipuhe. Aurinkokaupunki. Johdanto: Pia Mänttäri. Tommaso Campanella: Veli Tommaso Campanellan Politiikka-teoksen liite nimeltä Aurinkokaupunki. Uusi Atlantis Tuukka Tomperi: Johdanto. Francis Bacon: Uusi Atlantis. Täydellisen valtion idea Petri Koikkalainen: Johdanto. David Hume: Täydellisen valtion idea. Mikko Lahtinen: Matkoja mahdolliseen. Utooppisen ajattelun vaiheita.

Luettelo suomenkielellä präntätyistä tieteis- ja utopiakirjallisuudesta.

-- Kuuskulman antikvariaatti 1975. (Moniste)

Manninen, Kerttu

Satuaiheita, tieteisfantasiaa ja mystiikkaa. Lasten ja nuorten satu- ja fantasiakertomuksia ja romaaneja. 45 s. Kirjastopalvelu Oy 1981.

Sisältö: Lasten satukertomuksia ja -romaaneja. Ikivihreitä satukertomuksia ja -romaaneja. Tarua, tieteisfantasiaa (sci-fi) ja salaperäisiä ilmiöitä - Ahmimisiän fantasiakertomuksia. Satu- ja fantasiaromaaneja aikuiseen ajatteluun. Tekijäluettelo.

Matilainen, Hanna

Mitä kummaa. Opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon. 191 s. Avain/BTJ Finland Oy 2014.

Sisältö: Esipuhe, Spekulatiivinen fiktio, Arkitodellisuudesta poikkeava maailma, Rajat - nuo veteen piiretyt viivat, Ripaus historiaa. Fantasiakirjallisuus, tieteiskirjallisuus eli scifi, Kauhukirjallisuus. URS - uusrahvaanomainen spekulatiiivinen fiktio. Julkaisumuodot ja tahot, Julkaisumuodot. Lehdet, Kustantamot.

Miettinen, Esko

Velhot, örkit, sankarit. Johdatus fantasian maailmaan. 157 s. Kirjapaja Oy 2004.

Sisältö: Mielikuvitus ja maailmankuva. Jokaisen elämässä on basiliski. Paha silmä katsoo kieroon. Jing, jang ja Jung. Fantasia mielenosoituksessa. Matka maailman ulkopuolelle. Sankarin paluu. Sanasto. Esiteltyjen fantasiakirjailijoiden teoksia. Kirjallisuutta.

Mäyrä, Ilkka & työryhmä (toim.)

Koneihminen. 54 s. Tampereen yliopisto 1994.

Sisältö: Artikkeleita tieteiskirjallisuudesta ja sitä sivuavista aiheista.

Niinisalo, Suvi

Keijukaisten lähteillä. 192 s. Atena 2004.

Sisältö: Kansanuskomusten keijukaiset. Romantiikan ja fantasian 1800-luku. Keijukaisia ja keijujen kaltaisia olentoja kuvataiteessa. Baletti keijujen tanssi. Keijukaiskuvituksia ja -kertomuksia 1800-luvulta. Kuvitustaiteen kukoistuskausi; eurooppalaisia keijukaishahmoja. Suomalaisen kuvitustaiteen keijukaiset. Kalmanhajuisesta henkiolennosta sinipiiaksi. Lähteet ja kirjallisuus.

Nummelin, Juri & Sisättö, Vesa (toim.)

Tolkien - elämä ja teokset. 272 s. Avain 2014.

Palmgren, Raoul

Toivon ja pelon utopiat. 96 s. Kansankulttuuri 1963.

Sisältö: Klassinen utopia. Klassisen utopian myöhäislinja. Utopian siirtymälinja. Moderni, pessimistinen utopia. Utopiat ja tulevaisuus.

Railo, Eino

Aineistohistoriallinen tutkimus Englannin kauhuromantiikasta. 468 s. Kustannusosakeyhtiö Kirja 1925.

Sisältö: Haamulinna. Matthew Gregory Lewis. Haamulinnan kuvan myöhemmät kehitysvaiheet. Rikollinen munkki. Vaeltava juutalainen ja ikuisesti jatkuvan elämän ongelma. Byronilainen sankari. Haamut ja demoniset olennot. Sukurutsaus ja romanttinen erotiikka. Nuori sankari ja sankaritar sekä muita henkilökuvia. Muita aiheita. Jännitys ja kauhu.

Salminen, Juha & Sirkiä, Pekka

Sci-fi-novellin kirjoittaminen. 20 s. Suomen Tieteiskirjoittajat ry 1995.

Sisältö: Muoto. Sisältö. Kliseet. Julkaisukanavat.

Sarjala, Jukka

Salonkien aaveet. Varhaisin kauhuromantiikka Suomen kirjallisuudessa. 216 s. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2007.

Sisältö: Taikauskoinen valistus?. Kauhuromantiikka ja 1840-luvun aatteet. Lukeva keskiluokka markkinoita luomassa. Topeliaaninen kauhun maailma. Ingeliuksen goottilainen linna. Yliluonnollisen jäljillä. Kauhun ja ylevän parodiat. Kauhukirjallisuus muutosvoimien kuvaajana.

Savolainen, Matti (toim.)

Tieteiskirjallisuuden maailmoita. 147 s. Monistesarja no 18. Tampereen yliopisto, yleinen kirjallisuustiede, 1985.

Sisältö: Vallan ja sodan luonteesta Frank Herbertin teoksessa Dyyni. Joanna Russ: The Female Man - kohti uutta minuutta. Roger Zelazny: Damnation Alley - sankarin tie. Erkki Ahonen: Inhimillinen luovuus ja maailmanmalli. Utopian ja ideologian ristiriidasta Ursula Le Guinin romaanissa Osattomien planeetta. Aleksandr Bogdanovin Mars-romaanit: Punainen tähti ja Insinööri Menni. Strugatskien Stalker - toivioretki tajuntaan. Tieteen tulevaisuudesta ja tieteen tekemisen ehdoista tieteiskirjallisuudessa.

Savolainen, Matti (toim.)

Tieteiskirjallisuuden maailmoita. (Uusittu laitos). 205 s. Kirjastopalvelu Oy 1987.

Sisältö: Erkki Ahonen - Inhimillinen luovuus ja maailmanmalli. Utopian ja ideologian dialektiikka Ursula K. Le Guinin romaanissa Osattomien planeetta. Aleksandr Bogdanov - aktiivinen utopisti. Strugatskien Stalker - toivioretki tajuntaan. Stanislaw Lem - tieteiskirjallisuuden epäilijä. Samuel R. Delany: Todellisuutemme merkkejä Ei-koskaan -maassa. Joanna Russ - kuvien särkijä. Kahvinkeittoa ja kirkumista - naiskuva angloamerikkalaisessa tieteiskirjallisuudessa. Järjen vallasta myyttien rinnakkaiseloon - uskonto science fictionissa. Tieteen tulevaisuudesta ja tieteen tekemisen ehdoista tieteiskirjallisuudessa.

Savolainen, Matti & Mehtonen, Päivi (toim.)

Haamulinnan perillisiä - Artikkeleita kauhufiktiosta 1760-luvulta 1990-luvulle. 288 s. Kirjastopalvelu Oy 1992.

Sisältö: Gotiikka eilen ja tänään. Aukot ja goottilainen sensibiliteetti. Miten moderni maailma kohtaa irrationaalisen?. Paha minussa - E.T.A. Hoffmanin Paholaisen eliksiirit. Udolphon mysteereistä Lady Oracleen - Naisten gotiikkaa Ann Radcliffesta Margaret Atwoodiin. Manaaja, kristillisen rationalismin kuolintuskat. Stephen King lasten hyväksikäyttäjänä. Ihmissusi kansanperinteessä ja kirjallisuudessa. Brian de Palma ja seksuaalinen ahdistus. Kauhu sarjakuvassa ja muussa nuorisokulttuurissa.

Sisättö, Vesa (toim.)

Ulkomaisia fantasiakirjailijoita. 228 s. BTJ Kirjastopalvelu Oy 2003.

Sisältö: Vesa Sisättö: Johdanto. Jukka Halme: Suomentamattomia fantasiakirjoja. 34 kirjailijan esittelyt. Teoshakemisto.

Sisättö, Vesa & Jerrman, Toni (toim.)

Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 1. 304 s. BTJ Kirjastopalvelu Oy 2004.

Sisältö: Vesa Sisättö: Tieteiskirjallisuus. 42 kirjailijan esittelyt. Teoshakemisto.

Sisättö, Vesa & Jerrman, Toni (toim.)

Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 2. 255 s. BTJ Kirjastopalvelu Oy 2004.

Sisältö: Kimmo Lehtonen: Tieteiskirjallisuus jälkeen Philip K. Dickin. 42 kirjailijan esittelyt. Sanasto. Teoshakemisto.

Siukonen, Jyrki

Muissa maailmoissa - Maapallon ulkopuolistan olentojen kulttuurihistoriaa. 194 s. Gaudeamus 2003.

Sisältö: 1. Kaksi kertomisen tapaa: Cicero ja Plutarkhos; 2. Maailmankaikkeus täynnä elämää: Cusanus; 3. Henkien matkassa Kuuhun: Kepler; 4. Kiertokäynnillä aurinkokunnassa: Kircher; 5. Keskusteluja puutarhassa: Fontenelle; 6. Asiaa järkevästi tarkastellen: Huygens; 7. Väliaikamusiikkia eli vieras Siriuksesta: Voltaire, Mikromegas (1752); 8. Filosofisia pohdintoja: Locke, Leibnitz ja Kant; 9. Kuullun ja nähdyn perusteella: Swedenborg; 10. Epilogi: taloja avaruudessa. Viitteet. Kirjallisuus.

Soikkeli, Markku

Tieteiselokuvan käsikirja. 410 s. Avain/BTJ Finland Oy 2016.

Sisältö: Johdanto. 1. Avaruusseikkailut. 2. Aikamatkat. 3. Alienit ja hirviöt. 4. Dystopiat ja utopiat. 5. tieteiskauhu ja tiedemiehet. 6.Psykologinen scifi ja Philip K. Dick. 7. Kaupungit ja kyberpunk. 8Robotit, kyborgit ja androidit. 9. Sota- ja invaasiotarinat. 10. Katastrofit, maailmanloput ja väkivalta. 11. Erikoisefektit ja elottoman animointi. 12. Viihdearvo ja taidefilmit. Lopuksi - tieteiselokuvan lämpökuolema. Lisää lähdetietoa tieteiselokuvista. Henkilöhakemisto.

Soikkeli, Markku

Tieteiskirjallisuuden käsikirja. 352 s. Avain/BTJ Finland Oy 2014.

Sisältö: JOHDANTO: Kuusi tapaa tunnistaa tieteiskirjallisuus;
1. UUTUUDEN LUMO: Uudet kielet, uudet maailmat; Uudet keksinnöt; Vieraannuttamisen tekniikat; Alien - vieras, muukalainen, olio; Oudon päättely tai keksiminen: ekstrapolaatio / spekulaatio; Tieteisfantasia;
2. TIETEEN JA TUTKIMUKSEN KRITIIKKI: Hullujen tiedemiesten lajihistoria; Uskonto ja scifi; Ihmeen tuntu; Ihmistieteiden nousu ja 'uusi aalto'; Feministinen scifi; Postkolonialistinen scifi; Ajatuskokeet ja kuvitteelliset tieteet; "Kova scifi" eli "hard science fiction";
3. TULEVAISUUDEN HISTORIA: Scifi ja politiikka; Utopiat - kartalla ja avaruudessa; Dystopiat ja kriittiset utopiat; Ekotopiat; Biologinen vs. teknologinen kehitys; Vaihtoehtohistoriat; Kulttuurinen aika ja sen karttametaforat; Aikamatkat ja historian manipulointi; Aikamatkat ja uskonto; Paleofiktio;
4. MILJÖÖNÄ MAAILMA: Avaruus sijaitsee Amerikasta länteen; Avaruusaluksen arvoituksellisuus; Avaruusooppera; Robinsonadit ja avaruuden imperialismi; Antropologinen ja arkeologinen scifi; Planeettaromanssit ja habitaatit: jää, meri, aavikko, viidakko; Avaruusasema keinotekoisena ympäristönä; Maailma koneessa eli virtuaalitodellisuus;
5. RAJATILAOLENNOT JA GROTESKIN KAUNEUS: Tieteisfiktio ja rationaalinen kauhu; Keinotekoiset oliot; Kyberpunk ja keinotekoinen sukupuoli; Psykologinen scifi ja sisäavaruuden hirviöt; Kummalliset sukupuolet: queer eilen ja huomenna; Sairaudet ja scifi; Militaristinen scifi ja väkivallan mittakaava; Postapokalyptiat ja maailmanlopuilla herkuttelu
6. EILISPÄIVÄN AVARUUSALUS, HUOMISPÄIVÄN TIETOKONE: Koulutetut lukijat ja scifi-lehtien synty; Modernistiset murrokset ja tieteiskirjallisuus; Postmoderni kirjallisuus ja kyberpunk; Dekadenssi, punk ja retroestetiikka; Tieteisfiktiosta mediafiktioon;
Lisää tietoa tieteiskirjallisuudesta; Henkilöhakemisto; Asiasanasto